Van egy leves, ami tökéletesen visszaadja a tavasz frissességét és a házias ízek megnyugtató melegét. Ez a Zöldborsóleves vajas galuskával, biztosan az. Az üde zöldborsó, a roppanós zöldségek és a selymes galuska találkozása. Mindez egy olyan klasszikus fogásban, amely egyszerre idézi a nagymama konyháját és kínál gyors, hétköznapi megoldást a családi asztalra. Ráadásul mindössze háromnegyed óra alatt elkészül, így rohanós napokon is bátran nekiláthatsz. Külön bónusz, hogy a kacsazsíron pirított hagyma mélyebb ízvilágot ad a levesnek – épp csak annyira, hogy az első kanálnál máris otthon érezd magad.

Zöldborsóleves vajas galuskával
Egy könnyed, mégis tartalmas leves, ami a szezon zöldségeiből készül, és a vajas galuska csak fokozza az élményt.
Hozzávalók
- 1 ek kacsazsír
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 4 db apró újkrumpli
- 0,5 kg friss zöldborsó megtisztítva
- 1 ek liszt
- 2,5 l víz
- 1,5 tk só
- 1 ek vegeta
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
Vajas galuska:
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Instrukciók
- Egy közepes méretű fazékban az apróra vágott vöröshagymát kacsazsíron puhára dinszteljük.
- Beledobjuk a megtisztított és feldarabolt répákat, karalábét és újkrumplit. Néhány percig pirítjuk és beledobjuk a friss, megtisztított zöldborsót. (Ha mégis fagyasztott zöldborsót használunk, akkor néhány perccel azelőtt szórjuk bele, hogy elkészül a leves).
- Egy púpos evőkanál lisztet szórunk a zöldségekre, és átforgatjuk. Felöntjük 2,5 l vízzel.
- Hozzáadunk egy evőkanál vegetát és másfél teáskanál sót. Kis lángon hagyjuk felforrni, közben aprított petrezselymet szórunk bele.
- Elkészítjük a vajas galuskát. Szobahőmérsékletű vajat egy tojással kikeverünk egy villa segítségével. Hozzáadunk egy csipet sót és 60 g lisztet. Alaposan átkeverjük.
- Ha a zöldségek megpuhultak (zsenge zöldségek hamar meg fognak puhulni), beleszaggatjuk a galuskát. Galuska méretétől függően néhány percen belül megpuhul és elzárjuk a lángot.
